Kinderboeken met een boodschap

Naar de rand van de wereld speelt zich af in een maatschappij die er heel anders uitziet dan die van ons. Het heeft me altijd geïnteresseerd, dat keuzes die door je omgeving gemaakt worden, zoveel invloed hebben op je leven. Eerder, in Duivendrop, schreef ik over een jongen die iemand ontmoet die in een soort sekte leeft. Het ging me daarbij niet om wat ik van de keuzes vind die mensen maken, maar om de gevolgen ervan voor de kinderen die daarmee opgroeien. Doordat de jongens bevriend raken, worden ze zich meer bewust van de regels waaraan ze zich moeten houden, de omgeving waarin ze opgroeien.

Door zoiets in een boek te stoppen, loop ik het risico dat het verhaal een boodschap wordt, zeker als ik over iets schrijf waar ik niet neutraal tegenover sta (hoe mensen met dieren omgaan bijvoorbeeld). Ik probeer dat te vermijden. Politiek vermomd als fictie lijkt mij teveel op levertraan met sinaasappelsmaak; echt lekker wordt het niet, hoe goed de boodschap ook is.